Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(21)
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(11)
Oddział dla dzieci
(10)
Autor
Al-Hatlani Alana
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chacińska Joanna
(1)
Chattman Lauren
(1)
Dymek Marta
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Grzyb Katarzyna
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Kacperski Ernest
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kopiec Karolina
(1)
Kwiecień-Maniewska Olga
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Linowski Dominik
(1)
Malicka Magda
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Płaczek Paweł
(1)
Sala Felicita
(1)
Sapała Marta (1974)
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Sekaninová Štepánka
(1)
Trédez Emmanuel (1967- )
(1)
Zatorski Paweł
(1)
Śliwińska Katarzyna
(1)
Źródlak Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(21)
Odbiorca
6-8 lat
(8)
Dzieci
(8)
9-13 lat
(5)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura francuska
(1)
Temat
Żywność
(4)
Kulinaria
(3)
Jakość żywności
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kultura stołu
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy
(2)
Rowling, J. K. (1965- )
(2)
Celiakia
(1)
Chleb
(1)
Ciasta
(1)
Ciekawostki
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Freeganizm
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gotowanie
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jedzenie
(1)
Kiszonki
(1)
Konsumenci
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Makaron
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Mięso
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Oszczędność
(1)
Polacy za granicą
(1)
Postawy
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rozrzutność
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Sery
(1)
Smak
(1)
Sąsiedztwo (socjologia)
(1)
Słodycze
(1)
Weganizm
(1)
Wielokulturowość
(1)
Włosi
(1)
Zakupy
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zielarstwo
(1)
Śmieci
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(2)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(9)
Poradnik
(7)
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Opracowanie
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1022)
Socjologia i społeczeństwo
(322)
Edukacja i pedagogika
(286)
Kultura i sztuka
(206)
Medycyna i zdrowie
(186)
Kulinaria
(21)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(182)
Psychologia
(161)
Biologia
(140)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(137)
Hobby i czas wolny
(129)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(108)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(95)
Religia i duchowość
(85)
Literaturoznawstwo
(82)
Rozwój osobisty
(74)
Etnologia i antropologia kulturowa
(72)
Podróże i turystyka
(65)
Kultura fizyczna i sport
(59)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(48)
Geografia i nauki o Ziemi
(44)
Językoznawstwo
(44)
Styl życia, moda i uroda
(41)
Nauka i badania
(38)
Fizyka i astronomia
(35)
Filozofia i etyka
(34)
Ochrona środowiska
(34)
Praca, kariera, pieniądze
(28)
Media i komunikacja społeczna
(27)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(26)
Inżynieria i technika
(24)
Zarządzanie i marketing
(20)
Informatyka i technologie informacyjne
(18)
Rolnictwo i leśnictwo
(15)
Architektura i budownictwo
(13)
Chemia
(11)
Transport i logistyka
(9)
Matematyka
(8)
Archeologia
(7)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(5)
Dom i ogród
(3)
Biografia
(1)
Etyka lekarska
(1)
Fizyka
(1)
Medycyna
(1)
Miss Polski
(1)
Opracowanie
(1)
Pedagogika,oświata,edukacja
(1)
Polityka
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Zdrowie
(1)
21 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka - Poznań : Publicat, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy. Poręczna forma: niemal 300 haseł opisujących poszczególne produkty, w alfabetycznym układzie. Najnowszy stan wiedzy poparty badaniami naukowymi. Produkty tradycyjne oraz nowości, które dopiero zdobywają polski rynek. W każdym haśle: opis, zalecenia dietetyczne, wskazówki, jak kupować, i ciekawostki. Weź leksykon na zakupy i wybieraj tylko dobre produkty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowy wypiek chleba / Lauren Chattman ; [tłumaczenie Olga Kwiecień-Maniewska]. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2021. - 278 stron : ilustracje ; 24 cm.
Jeśli jeszcze nigdy nie doświadczyłaś satysfakcji, płynącej z wyciągnięcia z własnego piekarnika gorącego, pachnącego chleba, to najwyższy czas zabrać się do roboty! Lauren Chattman uprzedza wszelkie pytania i opowiada o wszystkich sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Jej wyczerpujący poradnik nawet najbardziej niepewnego nowicjusza zmieni w pewnego swoich umiejętności domowego piekarza!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279 stron : fotografie ; 28,5 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, 2021. - 350 stron : ilustracje (głównie kolorowe) ; 22 cm.
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929-052A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze – dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów – co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie / Magda Malicka ; ilustracje Elżbieta Kidacka. - Warszawa : Zielona Sowa, 2019. - [32] strony : ilustracje ; 30 cm.
(101 Ciekawostek)
Forma i typ
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Autor prezentuje 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co tak apetycznie pachnie przy ulicy Ogrodowej? To sąsiedzka uczta! Każdy jest tu mile widziany. Zajmij miejsce przy wspólnym stole z ludźmi z czterech stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dookoła smaków : podróże kulinarne szefa Wincentego / [tekst Štepánka Sekaninová ; ilustracje Jakub Cenkl]. - Gdańsk : Adamada, 2019. - [38] stron złożonych : ilustracje kolorowe ; 24x27 cm + Podręcznik dla kuchcika : 16 stron.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej