Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Autor
Dymek Marta
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Powieść amerykańska
(2159)
Kobieta
(1900)
Powieść polska
(1673)
Przyjaźń
(1294)
Tajemnica
(1164)
Kuchnia polska
(-)
Rodzina
(1128)
Miłość
(1067)
Powieść angielska
(859)
Relacje międzyludzkie
(806)
Polska
(712)
Śledztwo i dochodzenie
(659)
Zabójstwo
(628)
Nastolatki
(598)
Poezja polska
(537)
Zwierzęta
(524)
Dziewczęta
(504)
Rodzeństwo
(501)
Magia
(478)
Uczucia
(469)
II wojna światowa (1939-1945)
(443)
Relacja romantyczna
(438)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(416)
Trudne sytuacje życiowe
(413)
Policjanci
(412)
Wojna 1939-1945 r.
(407)
Sekrety rodzinne
(405)
Literatura polska
(374)
Małżeństwo
(373)
Powieść młodzieżowa polska
(363)
Dzieci
(354)
Powieść obyczajowa
(344)
Przestępczość zorganizowana
(341)
Wybory życiowe
(331)
Osoby zaginione
(321)
Opowiadanie polskie
(293)
Boże Narodzenie
(287)
Powieść młodzieżowa angielska
(279)
Powieść francuska
(274)
Życie codzienne
(271)
Uczniowie
(270)
Ludzie a zwierzęta
(253)
Wielkopolska
(250)
Matki i córki
(246)
Psy
(234)
Opowiadanie dziecięce polskie
(232)
Powieść społeczno-obyczajowa
(232)
Koty
(230)
Dziennikarze
(229)
Wakacje
(229)
Żydzi
(227)
Uprowadzenie
(226)
Zemsta
(219)
Powieść niemiecka
(213)
Zakochanie
(211)
Powieść młodzieżowa
(209)
Podróże
(208)
Ludzie bogaci
(205)
Poszukiwania zaginionych
(204)
Seryjni zabójcy
(201)
Arystokracja
(199)
Powieść rosyjska
(198)
Fantastyka
(196)
Pamiętniki polskie
(192)
Powieść norweska
(189)
Literatura dziecięca polska
(187)
Biblioteki
(174)
Chłopcy
(172)
Publicystyka polska
(172)
Dziadkowie i wnuki
(169)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(169)
Dramat polski
(166)
Mężczyzna
(165)
Pisarze
(165)
Powieść historyczna
(165)
Samorząd terytorialny
(165)
Prywatni detektywi
(162)
Ojcowie i córki
(159)
Samotność
(157)
Powieść dziecięca polska
(155)
Historia
(151)
Marzenia
(150)
Studenci
(148)
Władcy
(148)
Powieść fantastyczna
(142)
Czarownice i czarownicy
(141)
Humor
(141)
Zdrada
(136)
Stworzenia fantastyczne
(130)
Lekarze
(128)
Spisek
(128)
Warszawa
(128)
Krainy i światy fikcyjne
(127)
Kultura
(127)
Sztuka
(127)
Las
(126)
Zabawa
(126)
Trauma
(125)
Romans
(124)
Śmierć
(124)
Śmierć bliskiej osoby
(121)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279 stron : fotografie ; 28,5 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej