Mięso
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(3)
Autor
Bazterrica Agustina
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Zaniewska Aldona
(1)
Zarawska Patrycja (1970- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura hiszpańska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(2159)
Kobieta
(1900)
Powieść polska
(1673)
Przyjaźń
(1294)
Tajemnica
(1164)
Mięso
(-)
Rodzina
(1128)
Miłość
(1067)
Powieść angielska
(859)
Relacje międzyludzkie
(806)
Polska
(712)
Śledztwo i dochodzenie
(659)
Zabójstwo
(628)
Nastolatki
(598)
Poezja polska
(537)
Zwierzęta
(524)
Dziewczęta
(504)
Rodzeństwo
(501)
Magia
(478)
Uczucia
(469)
II wojna światowa (1939-1945)
(443)
Relacja romantyczna
(438)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(416)
Trudne sytuacje życiowe
(413)
Policjanci
(412)
Wojna 1939-1945 r.
(407)
Sekrety rodzinne
(405)
Literatura polska
(374)
Małżeństwo
(373)
Powieść młodzieżowa polska
(363)
Dzieci
(354)
Powieść obyczajowa
(344)
Przestępczość zorganizowana
(341)
Wybory życiowe
(331)
Osoby zaginione
(321)
Opowiadanie polskie
(293)
Boże Narodzenie
(287)
Powieść młodzieżowa angielska
(279)
Powieść francuska
(274)
Życie codzienne
(271)
Uczniowie
(270)
Ludzie a zwierzęta
(253)
Wielkopolska
(250)
Matki i córki
(246)
Psy
(234)
Opowiadanie dziecięce polskie
(232)
Powieść społeczno-obyczajowa
(232)
Koty
(230)
Dziennikarze
(229)
Wakacje
(229)
Żydzi
(227)
Uprowadzenie
(226)
Zemsta
(219)
Powieść niemiecka
(213)
Zakochanie
(211)
Powieść młodzieżowa
(209)
Podróże
(208)
Ludzie bogaci
(205)
Poszukiwania zaginionych
(204)
Seryjni zabójcy
(201)
Arystokracja
(199)
Powieść rosyjska
(198)
Fantastyka
(196)
Pamiętniki polskie
(192)
Powieść norweska
(189)
Literatura dziecięca polska
(187)
Biblioteki
(174)
Chłopcy
(172)
Publicystyka polska
(172)
Dziadkowie i wnuki
(169)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(169)
Dramat polski
(166)
Mężczyzna
(165)
Pisarze
(165)
Powieść historyczna
(165)
Samorząd terytorialny
(165)
Prywatni detektywi
(162)
Ojcowie i córki
(159)
Samotność
(157)
Powieść dziecięca polska
(155)
Historia
(151)
Marzenia
(150)
Studenci
(148)
Władcy
(148)
Powieść fantastyczna
(142)
Czarownice i czarownicy
(141)
Humor
(141)
Zdrada
(136)
Stworzenia fantastyczne
(130)
Lekarze
(128)
Spisek
(128)
Warszawa
(128)
Krainy i światy fikcyjne
(127)
Kultura
(127)
Sztuka
(127)
Las
(126)
Zabawa
(126)
Trauma
(125)
Romans
(124)
Śmierć
(124)
Śmierć bliskiej osoby
(121)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Powieść
(1)
Science fiction
(1)
Thriller
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dystopijna, prowokacyjna i niezwykle ważna powieść o moralności i ludzkich żądzach. Dla czytelników o mocnych nerwach. Po Przemianie kwitnie handel "mięsem specjalnym". Marco, syn rzeźnika, wie, jakimi prawami rządzi się ta branża. Pogrążony w rozpaczy po stracie ukochanej osoby z goryczą obserwuje upadek ludzkiej moralności. Pewnego dnia otrzymuje prezent od jednego z kontrahentów – żywą samicę, perfekcyjny okaz wart fortunę. Wie, że domowe hodowle są surowo zakazane. Może ją sprzedać. Może zrobić ucztę. Albo może też... Gdy wzgarda i bunt wezmą górę nad rozsądkiem, zacznie łamać zasady, które sam stworzył. "Kiedy zdrowy rozsądek zastępuje ślepe dążenie do osiągnięcia celu, nawet ludzkie mięso może być smaczne. Przerażająca, dystopijna opowieść o zasadach i o tym, co się stanie, kiedy je złamiemy. Oby książka Agustiny Bazterriki nie okazała się profetyczna". Sylwia Chutnik "Wstrząsająca historia o tym, że gdy budzą się w nas demony, wyzbywamy się wszelkich skrupułów. Przeczytajcie, jak wygląda piekło zgotowane ludziom przez innych ludzi. Robicie to jednak na własną odpowiedzialność". Adam Szaja, smakksiążki.pl [Wydawnictwo Mova, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej